mersin de ev kaça ilaçlanıyor
mersin de ev kaça ilaçlanıyor
Insanin donarak ölme noktasina geldigi bir ortamda bile hayatta kalmayi basarabilen bir böcek türü olan hamam böcegi, ayni zamanda yüksek isiya karsi da dayaniklik göstermektedir. Eklembacaklilar grubundan olan hamam böcegi, üç adet çift ayakli olup, bir çift antenleri bulunmaktadir. Vücudu ve gövdesi sert kabuk ile kapli olan hamam böcegi, kolay ölmeyen bir haseredir. Kanatlari, basi, ayaklari kopsa dahi bir hafta yasayabilen hamam böcegi, saatte birkaç kilometre yol da alabilmektedir. Birkaç milim boyunda olan hamam böcegi çesitleri olabildigi gibi dört ya da bes santime kadar büyüklük gösteren çesitleri de mevcut bulunmaktadir.a
Hamam böcegi, her alanda yasayabildigi gibi özellikle nemli ve rutubetli alanlarda daha hizli çogalir. Bu nedenle, iç mekanlarda mutfak ve banyolarda bu haserelere çok sik rastlanir. Ancak hamam böceginden kurtulmak için lokal ilaçlama yaptirmak yeterli olmayacagindan genel ilaçlama yapilmasi sarttir. Hamam böcegi ilaçlama sirasinda, alanin tüm bölgesine uygulama yapilmasi gereklidir. Sivi ilaçlar kullanilarak yapilabilen hamam böcegi mücadelesi, jel böcek ilaçlari ile de yapilabilmektedir. Bunun yani sira, gida alanlarinda sivi ilaçlar ile jel ilaçlar birlikte kullanilarak hamam böcegi ilaçlamasi yapmak, en etkili sonucu vermektedir.
Hamam böcekleri özellikle mutfak alanlarinda gida artiklarina ulasma konusunda bir uzmandir. Pencere bosluklari, kapi aralari ve pis su giderlerinden yasam alanlarina geçis yapan hamam böcegi, mutfak, banyo alanlari gibi nemli bölgeleri tercih etmektedir. Hamam böcekleri kendi güvenceleri geregi gece saatlerinde tehlikenin az oldugu zamanlarda daha çok ortaya çikmaktadir. Hamam böcekleri ayrica besin almadan otuz ile kirk gün arasinda yasayabilmektedir.
Hama böcekleri bulunduklari ortama bagli olarak farkli renk ve boylarda olabilmektedir. Dünya genelinde pek çok çesidi bulunan bu hasereler siyah, ates rengi ve sariya çalan kirmizimsi renkte olabilir. Hamam böceginin bilinen diger isimleri arasinda; karafatma, oryantal böcegi, alman kalorifer böcegi, Amerikan hamam böcegi ve kakalak bulunmaktadir.a
Hamam böcegi, özel algilayici sistemleri sayesinde nesneleri birbirinden ayirt edebilmektedir. Bu özellikleri o kadar gelisme göstermistir ki, ev halki ile eve gelen misafiri bile birbirine karistirmamaktadirlar. Kendini gençlestirmek için yilda birkaç defa kabuk degistiren hamam böcekleri, diger zararli böcekleri de kolayca kavrayabilmektedir. Kabuk degisimleri ise ayni gün içerisinde gerçeklesmektedir. Hamam böcekleri genel olarak iki ile iki buçuk yil arasinda yasamaktadir. Yilda bir defa çiftlesme gerçeklestiren bu böcekler, dört ya da bes yumurta birakmaktadir. Her yumurtlamada bes yüze yakin yumurta birakmaktadir.